23 września 2024|

Zdrowi pracownicy są mniej narażeni na choroby

Zdrowi pracownicy są mniej narażeni na choroby, bardziej zmotywowani i produktywni, co przekłada się na lepsze wyniki firmy i mniejsze koszty związane z absencją. Inwestowanie w zdrowie pracowników to inwestowanie w przyszłość firmy.

Znane są już nam różne sposoby na promowanie zdrowia pracowników w miejscu pracy:

  1. w kontekście zdrowego odżywiania:
    • oferowanie zdrowych przekąsek i napojów w biurze.
    • organizowanie warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania.
  2. zdrowia psychicznego:
    • promowanie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym.
    • zapewnienie dostępu do wsparcia psychologicznego i doradztwa.
    • organizowanie warsztatów dotyczących radzenia sobie ze stresem.
  3. promowania zdrowych nawyków:
    • zachęcanie do korzystania z roweru lub chodzenia do pracy.
    • organizowanie wyzwań zdrowotnych, np. liczba kroków w ciągu dnia.
    • wspieranie programów rzucania palenia.

W 2023 roku wystawiono 27 mln zaświadczeń lekarskich o czasowej niezdolności do pracy. Przeciętna długość zwolnień to 10 dni. Łączny czas, jaki ubezpieczeni spędzili na zwolnieniach lekarskich, wyniósł 237,3 miliona dni. 

W 2023 r. najczęstszą przyczyną absencji były: choroby układu mięśniowo-szkieletowego i tkanki łącznej – 17 proc. ogółu liczby dni absencji (40,4 mln dni absencji chorobowej), choroby układu oddechowego – 14,5 proc. (34,3 mln dni), ciąża, poród i połóg – 14,2 proc. (33,7 mln dni), urazy, zatrucia i „inne określone skutki działania czynników zewnętrznych” – 13,4 proc. (31,8 mln dni), zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania – 11 proc. (26,1 mln dni).

Podcast Kadry w pigułce

Posłuchaj podcastu, w którym specjalista odpowiada na poniższe pytania:

  • dlaczego zdrowi pracownicy to bardziej efektywni pracownicy? Skąd takie przekonanie/stwierdzenie?
  • czy zdrowe nawyki, na pewno przełożą się na zmniejszenie absencji chorobowych?
  • dlaczego tak trudno zmienić nam nawyki? Jak sprawić aby pracownicy faktycznie zaczęli słuchać i wprowadzili zmiany w swoim życiu? 
  • w jaki sposób pracodawca może inwestować w zdrowie pracowników? Czy to jest tak, że przykład idzie z góry i to pracodawca powinien motywować pracowników do zmiany nawyków?
  • jak ważny wpływ ma zdrowe odżywianie na efektywność w miejscu pracy?
Zostaniesz przekierowana/y do Spotify

Gościem w podcaście jest Anna Jadwiszczak: dietetyk, psychodietetyk, edukator żywieniowy, promotor zdrowego stylu życia, wykładowca akademicki, z którą porozmawiam o identyfikacji problemów zdrowotnych w firmie i ich wpływu na efektywność pracowników.

Skontaktuj się z Anią:
537 025 537
email: dietetyknakolkach.lodz@gmail.com
www: https://dietetyknakolkach.pl/

Kategorie