Zdrowi pracownicy są mniej narażeni na choroby
Zdrowi pracownicy są mniej narażeni na choroby, bardziej zmotywowani i produktywni, co przekłada się na lepsze wyniki firmy i mniejsze koszty związane z absencją. Inwestowanie w zdrowie pracowników to inwestowanie w przyszłość firmy.
Znane są już nam różne sposoby na promowanie zdrowia pracowników w miejscu pracy:
- w kontekście zdrowego odżywiania:
- oferowanie zdrowych przekąsek i napojów w biurze.
- organizowanie warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania.
- zdrowia psychicznego:
- promowanie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym.
- zapewnienie dostępu do wsparcia psychologicznego i doradztwa.
- organizowanie warsztatów dotyczących radzenia sobie ze stresem.
- promowania zdrowych nawyków:
- zachęcanie do korzystania z roweru lub chodzenia do pracy.
- organizowanie wyzwań zdrowotnych, np. liczba kroków w ciągu dnia.
- wspieranie programów rzucania palenia.
W 2023 roku wystawiono 27 mln zaświadczeń lekarskich o czasowej niezdolności do pracy. Przeciętna długość zwolnień to 10 dni. Łączny czas, jaki ubezpieczeni spędzili na zwolnieniach lekarskich, wyniósł 237,3 miliona dni.
W 2023 r. najczęstszą przyczyną absencji były: choroby układu mięśniowo-szkieletowego i tkanki łącznej – 17 proc. ogółu liczby dni absencji (40,4 mln dni absencji chorobowej), choroby układu oddechowego – 14,5 proc. (34,3 mln dni), ciąża, poród i połóg – 14,2 proc. (33,7 mln dni), urazy, zatrucia i „inne określone skutki działania czynników zewnętrznych” – 13,4 proc. (31,8 mln dni), zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania – 11 proc. (26,1 mln dni).
Podcast Kadry w pigułce
Posłuchaj podcastu, w którym specjalista odpowiada na poniższe pytania:
- dlaczego zdrowi pracownicy to bardziej efektywni pracownicy? Skąd takie przekonanie/stwierdzenie?
- czy zdrowe nawyki, na pewno przełożą się na zmniejszenie absencji chorobowych?
- dlaczego tak trudno zmienić nam nawyki? Jak sprawić aby pracownicy faktycznie zaczęli słuchać i wprowadzili zmiany w swoim życiu?
- w jaki sposób pracodawca może inwestować w zdrowie pracowników? Czy to jest tak, że przykład idzie z góry i to pracodawca powinien motywować pracowników do zmiany nawyków?
- jak ważny wpływ ma zdrowe odżywianie na efektywność w miejscu pracy?
Gościem w podcaście jest Anna Jadwiszczak: dietetyk, psychodietetyk, edukator żywieniowy, promotor zdrowego stylu życia, wykładowca akademicki, z którą porozmawiam o identyfikacji problemów zdrowotnych w firmie i ich wpływu na efektywność pracowników.
Skontaktuj się z Anią:
537 025 537
email: dietetyknakolkach.lodz@gmail.com
www: https://dietetyknakolkach.pl/
Fragmenty książki: „Urlopy pracownicze i inne zwolnienia od pracy”
Publikacja stanowi kompendium wiedzy na temat urlopów pracowniczych...
Harmonogram czasu pracy
Harmonogram czasu pracy – optymalizacja zarządzania personelem Za organizację...